Brukerhistorier

>

Brukernytt

Melhus kommune er endelig i gang: – Memoria er et verktøy for fremtiden

‍Melhus kommune har lenge hatt en plan om å implementere Memoria, og 8.mai var det endelig klart for oppstart på sykehjemmene Horg og Buen.
Publisert:
5.15.2019
Oppdatert:

Klare for å komme i gang: Prosjektleder Heidi Pallin Aaring (midten), sammen med Elise Tinnan Gjelseth (venstre) og Marthe Tverbakk Tjærandsen fra MinMemoria. Foto: Heidi Pallin Aar

Melhus kommune satser på velferdsteknologi, og vi har lenge ønsket oss Memoria.

Dette forteller prosjektleder for velferdsteknologi, Heidi Pallin Aaring.

De starter i første omgang på tre avdelinger fra to sykehjem, for å bli bedre kjent med løsningen i praksis.

— Hvis vi ser at det kan erstatte det analoge verktøyet «Min livshistorie», ønsker vi på sikt å innføre Memoria på de resterende langtidsavdelingene i kommunen.

Livsglede i fokus

Både Horg og Buen er sertifiserte Livsgledehjem. De har dermed lang erfaring med å jobbe personsentrert, og de tror at Memoria blir et godt supplement i denne satsingen.

Avdelingsleder og Memoriakontakter nyter solen i sansehagen. Fra venstre: Monica Nordtømme, Siv Anita Engesmo, Gunn Torild Sundet og Svanhild Sagen. Foto: VilMer AS

— Memoria er et verktøy for fremtiden, og vi ønsker å være med på utviklingen.

Dette forteller avdelingsleder på Horg sykehjem, Gunn Torild Sundet.

I avdelingen hennes har de valgt ut tre Memoriakontakter som skal følge opp ansatte og pårørende gjennom implementeringsprosessen. Svanhild Sagen, Siv Anita Engesmo og Monica Nordtømme gleder seg til å få en mer levende livshistorie om hver beboer.

Det at livshistorien blir mer visuell gjør at det blir nærere på et vis, fordi det blir så individuelt. I tillegg blir det mer mobilt og lettere tilgjengelig når vi får det på nettbrett, sier Svanhild Sagen.

Hun trekker også frem at Memoria gir rom for en mer aktiv bruk av bilder, som er et fint verktøy for å kommunisere med beboeren og formidle historien. Når bildene blir digitale, unngår de også at de forsvinner eller blir ødelagte.

Fem av Memoriakontaktene på Buen sykehjem, Nadora Samdal, Bente Martens, Vibeke Engelsås Kolvik, Trine Aanonli og Ida Marie Bakke, tror Memoria vil styrke livsgledesatsingen.

Dette tror vi blir en boost for livsgledearbeidet. Vi får flere ting å spille på, og det blir enklere enklere å løfte frem arbeidet det arbeidet vi gjør. I tillegg tror vi det kommer til å bli lysbetont og morsomt for for både oss, beboerne og de pårørende, forteller Memoriakontaktene.
Ferske Memoriakontakter fra Buen sykehjem. Fra venstre: Nadora Samdal, Bente Martens, Vibeke Engelsås Kolvik, Trine Aanonli og Ida Marie Bakke. Foto: Heidi Pallin Aaring

Tettere kontakt med pårørende

En av gevinstene de ser frem til i Melhus er å få en tettere kontakt med pårørende. At flere pårørende kan ha tilgang til systemet, gjør at de ansatte enklere kan dele positive hverdagsøyeblikk med flere i beboerens familie samtidig.

— Nå kan vi dele fine øyeblikk der og da – vi trenger ikke å huske det til neste gang vi treffer pårørende, sier fersk Memoriakontakt Siv Anita Engesmo.

Som en av Memoriakontaktene vil hun være ressursperson for pårørende som har spørsmål om Memoria, og jobbe med med både interne rutiner og opplæring for andre ansatte.

Gleder seg til å bli bedre kjent

Sykehjemmene har tidligere kartlagt beboernes livshistorier på papir og i journal, men Memoria gir rom for å formidle den på en ny måte.

Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med de vi skal ta vare på, forteller avdelingsleder på Horg sykehjem, Gunn Torild Sundet.

I Memoria kan pårørende selv fylle på livshistorien med flere minner, bilder og familiemedlemmer. Hvis det skulle være behov for mer informasjon, kan personalet enkelt formidle behovet til pårørende gjennom meldingsveggen.

— Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med beboernes familier også, de som de ofte snakker mye om, sier entusiastisk Memoriakontakt Svanhild Sagen avslutningsvis.

Det var godt oppmøte på Memoriakvelden for pårørende i kommunestyresalen. Her fikk de presentasjon av Memoria og hjelp med å komme i gang med Memoriaprofil. Foto: VilMer AS

Vi ønsker Horg og Buen sykehjem lykke til med implementeringen, og vi gleder oss til å følge dere videre!

Les flere brukerhistorier